KNW AGENDA

Activiteiten van onze vereniging

CoP B&O organiseerde opnieuw een Webinar reeks over beheer en onderhoud in het waterbeheer: Vispassages (di 1 okt), Baggeren (di 8 okt), Extreem weer (di 29 okt) en Rietbeheer (di 5 nov). Actuele thema's met praktische tips en tools van experts, en ervaringen uit het veld. Terugblik: lees verder voor alle webinar-opnames en presentaties.

CoP Beheer & Onderhoud - Webinar Maand, okt-nov 2024

1 okt - 5 nov 2024 | op dinsdagen van 9:00-10:30 uur

Community of Practice (CoP) Beheer en Onderhoud in het waterbeheer organiseerde opnieuw een webinar reeks. Experts deelden kennis en ervaringen, met veel praktische tips en tools om waterbeheer optimaal te laten functioneren en duurzaam te maken. Deze webinar reeks is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het beheer en onderhoud van waterlopen. Benieuwd? Lees verder voor de terugblik met presentaties en webinar opnames.

- - -
PROGRAMMA 2024 -
maand van beheer en onderhoud in waterbeheer

  • di 1 okt | APK-vispassages; keuzes, monitoring en onderhoud
  • di 8 okt | Baggeren; KRW en vogelgriep
  • di 29 okt | Extreem weer en waterbeheer
  • di 5 nov | Rietbeheer; wil je riet of juist niet?

- - -
WEBINAR #1 | APK-VISPASSAGES; keuzes, monitoring en onderhoud

In steeds meer wateren worden vispassages aangelegd. Waterschappen investeren hiermee stevig in het bereiken van een belangrijk doel van de Kaderrichtlijn Water, namelijk het opheffen van de vele migratie-belemmeringen voor vissen. Maar hoe effectief zijn deze vispassages? De afgelopen jaren heeft Arcadis veel vispassages geïnspecteerd via een APK-keuring. Hieruit bleek dat een groot deel tijdens de inspectie niet functioneerde. Arcadis presenteert hoe de APK-keuring werkt, én wat eraan gedaan kan worden om een vispassage weer goed te laten functioneren. We bespreken oa ook: wanneer maak je een obstakel vispasseerbaar? en hoe handel je bij droogte, sluit je de vispassage of niet?

Presentaties downloaden en webinar terugkijken:

- - -
WEBINAR #2 | BAGGEREN; KRW en vogelgriep

Baggeren & Vogelgriep: Tijdens baggerwerkzaamheden kunnen waterschappen ongemerkt bijdragen aan de verspreiding van vogelgriep, zeker in de nabijheid van pluimveebedrijven. Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft samen met stichting AVINED een aantal 'gedragsregels' opgesteld, om eventuele verspreiding van vogelgriep tijdens het baggeren zoveel mogelijk te beperken.
Baggeren, Macrofauna & KRW: Baggerwerkzaamheden bij waterschap Aa en Maas zijn primair gericht op instandhouding van het leggerprofiel in verband met hydrologische eisen. Uit onderzoek blijkt echter dat de macrofaunagemeenschap door het baggeren flink uitgedund wordt en een lange hersteltijd nodig heeft. Waardenburg heeft onderzoek gedaan hoe bij het periodiek baggeren beter rekening kan worden gehouden met dit kwaliteitselement van de KRW en deelt de bevingen tijdens dit webinar.

Presentaties downloaden en webinar terugkijken:

- - -
WEBINAR #3 | EXTREEM WEER en waterbeheer

Steeds vaker hebben we als waterschappen te maken met extreem weer. Eind 2023 en eerste helft 2024 viel er extreem veel neerslag. Eerdere jaren hadden we juist vaak te kampen met droogte. In dit webinar wordt uitgelegd wat een goede maat is voor meteorologische droogte en natheid. Wat doen die weersextremen voor het (grond- en oppervlakte)watersysteem? Hoe ziet het weer er in de toekomst uit? Belangrijke vraag: Hoe kunnen we als waterbeheerders zo goed mogelijk anticiperen op het grillige weer van de toekomst?

Presentatie downloaden en webinar terugkijken:

- - -
WEBINAR #4 | RIETBEHEER: wil je riet of juist niet?

Waterschappen hebben in de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan de inrichting van natuurlijke wateren en oevers voor de KRW. Na herinrichting is goed beheer van deze heringerichte oevers en waterlopen noodzakelijk om de KRW-opgaven daadwerkelijk te halen. Op een deel van deze oevers is riet inmiddels dominant geworden. Dat kan voordelen hebben, maar kan ook een gevaar vormen voor het behalen van het KRW doel. TAUW en WDODelta brachten ervaringen van verschillende waterschappen bij elkaar, om zo tot een efficiënte en gerichtere aanpak te komen. Dit webinar is een samenvatting van de opgehaalde kennis en ervaringen.

Presentaties downloaden en webinar terugkijken:

- - -
ORGANISATIE
CoP Beheer en Onderhoud in het waterbeheer

 

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

BEZOEKADRES

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl