Wat wordt in Arnhem gedaan om de stad aan te passen aan klimaatverandering? We gingen op excursie met Themagroep Water en Ruimte, langs oa groene gevels, bovengronds gebrachte beken en de versterking van de Rijnkade. Excursie met veel inspiratie voor de aanpak van wateroverlast, waterveiligheid, droogte, hittestress - een betere leefbaarheid in de stad.
KLIMAAT IN DE STAD
Op maandagmiddag 4 november gingen we met de KNW themagroep Water en Ruimte op klimaat-excursie naar Arnhem. Hoe wordt daar vorm gegeven aan de uitdagingen van klimaatverandering? Hoe pakken zij wateroverlast, waterveiligheid, droogte, hittestress, vergroening & biodiversiteit aan?
We gaan de stad door - van hoog naar laag - van het station en de hoger gelegen parken, omlaag naar de Nederrijn. Wat we onderweg tegenkomen: vergroening van wegen en gevels, bovengronds brengen van beken, nieuwbouw en het versterken van de Rijnkade langs de Nederrijn. En dat alles met oog voor leefbaarheid en beleving.
Uitgelicht: Versterking Rijnkade door ws Rijn en IJssel - 'Door de klimaatverandering krijgen we vaker en hoger hoogwater. Daarom moet de kade bestand zijn tegen extreem hoog water. Ongeveer een kilometer van de kade is hier niet tegen bestand. Dit deel versterken we nu. Voor de gemeente Arnhem is de versterking van de Rijnkade een goed moment de Rijnkade aantrekkelijker te maken. En de kade beter te verbinden met de binnenstad.'
- - -
ORGANISATIE
Themagroep Water en Ruimte