KNW ACADEMIE

Leren van elkaar

De H2O-prijs voor het beste vakartikel van 2022 is gewonnen door Wolter Siegerse en Roberta Hofman (beiden KWR), Bart Joosse (waterschap Brabantse Delta), René Bouwman (Feralco) en Ronny Theune (Aquaminerals). Zij schreven het winnende artikel 'Hergebruik van waterijzer uit drinkwaterzuivering voor fosfaatverwijdering'.

2304 winnaars H2O prijs

Winnars H2O-prijs 2022

De prijs werd uitgereikt op 21 april 2023 door Bas van der Wal (projectcoördinator bij STOWA) tijdens een bijeenkomst op het onderzoekstinstituut KWR in Nieuwegein. De jury bestaande uit Idsart Dijkstra (vz), Maarten Spijker, Jacqueline de Danschutter, Rob Immink, Berend Reitsma en Bas van der Wal had een longlist van 12 vakartikelen ontvangen.

De bijdragen werden beoordeeld aan de hand van de criteria: goed geschreven, diepgang, vernieuwend, bruikbaar in praktijk. Uit de longlist werden drie artikelen genomineerd, met uiteindelijk een winnaar en een gedeelde tweede plaats.

Het winnende vakartikel:

'Hergebruik van waterijzer uit drinkwaterzuivering voor fosfaatverwijdering' - In de drinkwaterzuivering wordt bijna altijd ijzerhoudend slib gevormd. Met het oog op circulariteit vroegen diverse partijen zich af of het ijzer hieruit opnieuw ingezet kan worden als vlokmiddel in de waterzuivering.
- auteurs: Wolter Siegers, Roberta Hofman (KWR), Bart Joosse (waterschap Brabantse Delta), René Bouwman (Feralco) en Ronny Theune (Aquaminerals)
- publicatie datum: 2 september 2022
Download de pdf van dit vakartikel, of lees verder op de H2O-site.

De jury over het winnende vakartikel: “Het artikel is duidelijk geschreven, goed opgezet, compact en gericht op de toepassing. De techniek die beschreven wordt is niet nieuw. Een aantal jaren geleden is de techniek als onpraktisch en niet rendabel beoordeeld. De tijden zijn echter veranderd. De kosten-batenverhouding is inmiddels gewijzigd. De inzet van ijzerslib uit de drinkwaterzuivering voor fosfaatverwijdering in de afvalwaterzuivering blijkt inmiddels goed mogelijk. Vervolgonderzoek is nog wel nodig.”

Gedeelde tweede plaats:

'Een veelbelovende nieuwe methode om met ozon medicijnresten in rwzi-effluent om te zetten' - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft besloten de demonstratie-installatie op rwzi Wervershoof voor de verwijdering van medicijnresten uit te rusten met het Roturi-systeem voor het inbrengen van ozon. Dit besluit is gebaseerd op het resultaat van een pilotonderzoek in het najaar van 2020.
- auteurs: Tonke van de Pol (ELIQUO-W&E), Maaike Hoekstra (HHNK), Martin Spruijt (PWNT), Jeremy Versteegh (HHNK) en Ronald Koolen (HHNK)
- publicatiedatum: 25 januari 2022
Download de pdf van dit vakartikel, of lees verder op de H2O-site.

‘Blauwalgen duurzaam verdwenen na watersysteemherstel in de Groote Melanen’ - Om blauwalgenoverlast te bestrijden is in de Groote Melanen bij Bergen op Zoom in 2015-2016 een samenhangend pakket verbetermaatregelen uitgevoerd, gebaseerd op een watersysteemanalyse. De maatregelen richtten zich op het verminderen van de externe en interne nutriëntenbelasting en het realiseren van helder water met waterplanten.
- auteurs: Guido Waajen en Simon Hofstra (waterschap Brabantse Delta), René van de Sande (gemeente Bergen op Zoom) en Miquel Lürling (Wageningen Universiteit).
- publicatiedatum: 28 februari 2022
Download de pdf van dit vakartikel, of lees verder op de H2O-site.

- - -
Over de H2O-prijs voor Vakartikelen
Om waterprofessionals te stimuleren hun kennis via vakartikelen te delen, wordt jaarlijks de H2O-prijs uitgereikt. Lees verder voor informatie, én de winnaars van voorgaande jaren.
- Ook een vakartikel schrijven? Bijdragen uit de sector op het gebied van onderzoek (vakartikelen) zijn van harte welkom. Lees de auteursinstructies voor het schrijven van een vakartikel, en contact de redactie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Overigens ontvangt de redactie ook graag persberichten, opiniestukken, blogs en activiteiten voor de wateragenda.

 

Koninklijk Nederlands Waternetwerk is hét onafhankelijke kennis(sen)netwerk in de watersector. We bieden waterprofessionals, bedrijven en organisaties een uniek platform, met volop mogelijkheden in een actieve en ondernemende sector.

BEZOEKADRES

Koningskade 40
2596 AA Den Haag
070 - 32 22 765

info@waternetwerk.nl