Deelnemers aan de Klimaatreis naar Nantes gingen geïnspireerd en met nieuwe ideeën huiswaarts. Benieuwd naar hun ervaringen? lees verder voor foto's en een verslag.
Klimaatstudiereis naar Nantes - 12-14 sept 2018
Wat heeft Nantes, wat wij (nog) niet hebben? Ons klimaat in 2050! In Nantes gaan klimaatadaptatie en duurzame vormen van mobiliteit hand in hand. Reden genoeg voor veertig vertegenwoordigers van gemeenten, ingenieursbureaus, waterschappen en de koepels, met diverse achtergronden, om af te reizen naar deze hoofdstad van de ‘Nantes Métropole’, in een klimaat-studiereis georganiseerd door oa Stadswerk en KNW Waternetwerk.
Download het verslag, geschreven door Saskia Holthuijsen: Nantes pakt klimaatadaptatie aan via groen en gezondheid
Lees ook de waterblog met een impressie van dag 1: Klimaatadaptatie en energietransitie in Nantes
Fotoverslag - Franse verleiding én leiderschap
De directeur ‘Parken, groene ruimte en milieu’ vertelt de deelnemers tijdens de rondleiding door het Jardin des Plantes: ‘Wij zijn geluksmakers’. Het woord ‘bonheur’ is deel van de promotie! Spreken we over ‘people, planet, profit’ voeg dan in Nantes het woord ‘plezier’ hieraan toe!
Met andere woorden, Nantes verleidt de inwoners. Ze acteert vanuit een helder en stevig gekozen beleid en weet door burgerdebatten inwoners en bedrijven te verleiden tot participatie en draagvlak. Tijdelijke maatregelen laten zien waar de stad heen wil gaan. Voorbeelden zijn het verleiden van de forens met een nieuwe buslijn, Chronobus, frequent met een eenvoudig traject. Naarmate het succes van de lijn toeneemt, verhoogt Nantes de frequentie, uiteindelijk tot de hoogst haalbare. Voor de automobilist bekijkt Nantes nu het effect van een carpoolclub met vaste opstapplaatsen en een lidmaatschap. En de stadsbezoeker? Die krijgt op een wegwijzer de wandeltijd te zien. Het antwoord is: ‘Zo dichtbij? Dan lopen we!'
Natuurlijk is de genoemde ‘Quai des Plantes’ langs de Loire een briljant idee. Een boomkwekerij op een parkeerplaats, zo laat Nantes aan de inwoners zien wat zij gaat aanplanten. “Parkeerplaatsen voor bomen”. De vergroening is ingezet als ‘lust’ en ‘plezier’ met grote diversiteit in tegenstelling tot vergroening als opgave. Het groen staat centraal in het planvormingsproces!